Op maandag 1 juli start een aannemer in opdracht van Fluvius met de aanleg van een stukje warmtenet tussen de hoek Vennestraat – Martelarenstraat en de tijdelijke verwarmingsinstallatie op parking Den Uyt. Het tracé van dit stukje warmtenet loopt langs de Martelarenstraat, Nieuwstraat en Rode-Kruislaan.

De werkzaamheden nemen de volledige zomervakantie in beslag. Voor de veiligheid moet de volledige werfzone worden afgesloten voor alle verkeer, inclusief fietsers. Dit heeft een grote impact op het verkeer. De woningen en handelszaken binnen de werfzone blijven op elk moment te voet bereikbaar. Maandag 24 juni starten in de Rode-Kruislaan al voorbereidende werken tussen Nieuwstraat en Rivierstraat.

Eind 2018 werd er gecommuniceerd dat het voorziene warmtenet – inclusief koppeling met de geothermiecentrale in Donk - niet zal worden gerealiseerd in de eerder aangekondigde vorm en volgens de voorziene timing. Dit betekent evenwel niet het volledige verdwijnen van aardwarmte als potentiële verwarmingsbron voor onze gemeente.

De projectontwikkelaar van het bouwproject op de hoek Vennestraat – Martelarenstraat besliste enkele jaren geleden om als één van de pioniers in te stappen op het verhaal van Fluvius. Ook met de gewijzigde plannen moet dit nieuwe appartementsgebouw aangekoppeld worden op de tijdelijke installatie op parking Den Uyt. Als dit niet gebeurt, hebben deze nieuwe appartementen geen verwarming of sanitair warm water.

De collectieve installatie op parking Den Uyt zorgt nu ook al voor de verwarming van het nieuwe zwembadencomplex en de sporthal. In een latere fase - wanneer is nog niet geweten - volgt dan de uiteindelijke aankoppeling op een duurzame energiebron.

Timing?

Wegens de grote verkeersimpact van het langdurig afsluiten van de Martelarenstraat en Nieuwstraat, besliste het gemeentebestuur dat de werken uitsluitend in de zomervakantie mogen gebeuren. Op dat moment is er minder woon-werkverkeer en liggen de scholen stil.

Om de werken voor het einde van de zomervakantie klaar te hebben - een absolute vereiste -, werkt de aannemer door tijdens het bouwverlof. Wel starten er op maandag 24 juni al voorbereidende werken in de Rode-Kruislaan tussen Nieuwstraat en Rivierstraat.

Veilige werfzone

Vanaf 1 juli wordt de volledige zone Martelarenstraat (vanaf Vennestraat), Nieuwstraat, Rode-Kruislaan afgesloten en opgebroken. Het warmtenet wordt vervolgens stapsgewijs geplaatst in een diepe sleuf. De verschillende buizen moeten zorgvuldig aan elkaar worden gelast.

Voor de veiligheid van de bewoners wordt deze sleuf afgesloten met werfhekken. Wanneer het warmtenet in de sleuf ligt, volgt de heraanleg van de straat met een vernieuwing van het volledige wegdek. De woningen blijven te voet bereikbaar via beveiligde passages langs en over de sleuf.

Omleidingen?

Het afsluiten van de werfzone – ook voor fietsers - heeft een grote impact op de verkeersafwikkeling. De Martelarenstraat wordt doodlopend ter hoogte van de Vennestraat. Daarnaast zal je tijdelijk niet meer vanuit de Markt de Martelarenstraat kunnen oprijden. De Nieuwstraat stopt voor de Rode-Kruislaan.

Onze verkeersdienst voorziet een omleiding voor auto- en vrachtverkeer via de Oude Molenstraat, Borgerhoutsendijk, Zuiderring en Molderdijk. Fietsers kunnen de werfzone passeren via een eigen omleiding langs de Rivierstraat, parking Den Uyt en de Biststraat.

Bereikbaarheid zwembad

De werken hebben ook een impact op de bereikbaarheid van het nieuwe zwembadencomplex. Parking Den Uyt en parking Rivierstraat blijven bereikbaar via de Biststraat en/of Rivierstraat. De nodige signalisatie wordt voorzien.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 82, verkeersdienst@gemeentemol.be